Kirjoittajasta ja disclaimerit

Miami Turquoise – loving it

HUOM: teksti kirjoitettu alunperin Fintraffic Oy:n Intraan 6.11.2023.

Aloitan kirjoittamaan jo ennen uuden roolini virallista aloitusta Fintrafficin Tekoäly-blogia kaikille aiheesta jo nyt kiinnostuneille sekä toivottavasti tulevaisuudessa kiinnostuville. Tavoitteeni on kirjoittamalla sisäistää ja oppia hieman paremmin itse kaikkea aiheen ympärillä liikkuvaa tietoa tai spekulaatiota ja tuoda sen avulla hyötyä Fintrafficille, yhteiskunnalle ja omalle kehittymiselleni. En halua suunnata blogiani pelkästään teknisemmälle porukalle, vaan ihan kaikille meidän työntekijöille, sillä toinen tavoitteeni on ajatustenne herättely firman ja yhteiskunnan eduksi sekä miksei samalla myös henkilökohtaiseksi hyödyksi. Lisäksi saatan syventää joitain päämedioiden näkökulmia taikka tuoda esiin jotain mielestäni oleellista, mistä ei välttämättä saa tietoa, ellei seuraa aihetta tiiviisti.

Tämä ei ole siis (kuin osittain) teknologiablogi. Aihe on hyvin laaja ja oma lähestymiseni siihen myös on geneerinen ja itseäni oikeastaan kiinnostaa jopa teknistä puolta enemmän yhteiskunnalliset, eettiset ja filosofiset aspektit ihmislajin kannalta – anna blogille siis mahdollisuus taustastasi, roolistasi tai mielenkiinnon kohteistasi riippumatta! Mikäli erityisesti teknologiseen aspektiin perehtyneitä kirjoittajia ilmaantuu, keskityn itse enemmän pohtimaan tulevaisuutta kokonaisvaltaisesti, toki myös sivuten teknologista puolta.

Yritän kirjoittaa aiheesta suhteellisen säännöllisesti ja toivottavasti välillä tiheästikin, mutta en ole vielä päättänyt itselleni aikataulua. Kirjoitustahti on siis joustava. Jotta blogi ei tyssää heti alkuunsa, niin luvataan tämän esittelyn jälkeinen ensimmäinen varsinainen kirjoitus tällä viikolla (ainakin minulta Viestinnälle) ja toinen viimeistään itsenäisyyspäivään mennessä. Käytän tekstissä kontekstia kuvaavia hyperlinkkejä, kun jaksan tai mikäli se tuntuu sopivalta – myös huumoriarvoltaan. Samoin lähdeviitteenä, mikäli näen, että selvästi siihen on syytä.

En ole päättänyt julkaisenko nämä tekstini tai osia niistä jossain muuallakin kuin sisäisissä kanavissa. Jos jaksan, saatan alkaa julkaisemaan samoja juttuja palveluissa kuten vaikka LinkedIn, Tumblr tai X. Tai jälkimmäisen sijaan mielellään hieman päätään nostanut BlueSky, joka on mielestäni tällä hetkellä potentiaalisin ”open source Twitter”, mikä korjaisi X:sta perustavanlaatuisia haasteita, esimerkiksi Signalin ja Wikipedian tapaan (Elonin lisäksi). Julkisissa kanavissa on plussansa ja miinuksensa niin henkilökohtaisella kuin firmankin tasolla, mutta yksi aika iso plussa on, että mahdollinen lisäkeskustelu myös haastaa oppimaan ja kehittymään nopeammin. Firman sisäisiä asioita tai muutenkaan toimialaan erityisesti kantaaottavia kohtia en tietenkään julkaise muualla, ellei jälkimmäisestä ole erikseen sovittu. Samalla rohkaisen firman johtoa, että Fintrafficista kasvaisi mistä näkökulmasta tahansa liikennealalla nykyistä suurempi yhteiskunnallinen vaikuttaja ja uskon, että tämä onkin mielessä – toki omistajan eli yhteiskunnan sekä hallituksen päättämän strategian mukaisesti.

Haluan samalla korostaa, että tämä ei ole mun, vaan Fintrafficin Tekoäly-blogi, johon aloitin nyt uuden roolini myötä kirjoittamaan ensimmäistä osaa, vaikka joku on varmasti aihetta sivunnutkin jo aiemmin jossain. Haluan kannustaa kaikkia muitakin aihetta opiskelleita sekä tiiviisti seuraavia rohkeasti kirjoittamaan matalalla kynnyksellä ja sitä kautta oppimaan vielä nopeammin itsekin. Pyydän kuitenkin, että ole yhteydessä minuun Signalilla / Teamsilla, ettei kirjoiteta päällekkäisesti esimerkiksi jostain ajankohtaisesta tai käsitellä samaan aikaan samaa näkökulmaa. Mikäli kirjoittajia tulee useampia, niin perustetaan oma ryhmä ja koordinoidaan aikataulujen ja vahvuuksien perusteella kirjoituksia. Tämä ensimmäinen kirjoitus toimii samalla hieman jatkoesittelynä itselleni ja kirjoitustyylilleni. Tekoälymurros muuttaa kaikkea tähänastista ihmiskunnan, yhteiskuntien, yritysten sekä yksilön tasolla, joten sen takia on tärkeää tietää hieman millainen kirjoittaja on ihmisenä ja maailmankatsomukseltaan. Vaikka tämän aloituskirjoituksen jälkeen yritänkin keskittyä satunnaisen huumoriarvon lisäksi asiaan, niin todennäköisesti tuon samalla myös omia kantojani esille kirjoitustyylini kautta. Pyydän, että mahdolliset muut kirjoittajat esittäytyvät myös hieman tarkemmin ensimmäisessä kirjoituksessaan.

Kirjoitan blogia itse omista ajatuksistani ja siitä informaatiosta tai spekulaatiosta mitä olen tähän asti oppinut tai on tullut vastaan. En välttämättä ole kaikesta kirjoittamastani samaa mieltä tai ajamassa meitä toimimaan samoin, vaikka mainitsisin jostain asiasta positiivisenkin tyylisesti – kaikille ei välttämättä sovi samat ratkaisut. Kerron erikseen, mikäli jokin osa tekstistä tai muusta mediamuodoista on AI:n generoimaa – tämä pitäisi muuten ottaa firman käytännöksi, mikäli niin ei ole vielä tehty. Mun pitäisi varmaan tietää 😊

Blogi todennäköisesti sisältää suhteellisen paljon spekulaatiota tulevasta. Alan teknologia kehittyy valtavaa tahtia ja joku asia voi vahvistua tai osoittautua virheelliseksi jo huomenna. Virheitä on siis odotettavissa. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa ja alan johtava toimija, jolla on paras asiantuntemus ja näkymä aiheeseen, on muistaakseni teknisten asiantuntijoiden haastatteluissa sanonut olleensa jatkuvasti silti reippaasti liian konservatiivinen ennustaessaan kehitystä. Vaikka historian perusteella tulevaisuutta voi yrittää ennustaa analytiikan keinoin ja parantaa todennäköisyyksiä, kukaan meistä ei itseasiassa tiedä edes seuraavaa ajatustaan (vai tiesitkö?)

Blogi ei toimi oppikirjana aiheesta ja en todennäköisesti käy asioita läpi siinä järjestyksessä kuin oppimisen kannalta olisi järkevää. Enemmänkin ehkä käsittelen asioita ajankohtaisessa järjestyksessä. Yritän kirjoittaa mahdollisimman konkreettisesti ja selkeästi suhteellisen monimutkaisesta ja laajasta aiheesta, joten tyylini on usein yksinkertaistava ja saatan jättää käymättä läpi kaikkia mahdollisia näkökantoja – tämä ei ole kuitenkaan tieteellinen julkaisusarja. Jos selkeästi missaan mielestäsi jonkun oleellisen näkökannan mikä olisi pitänyt samalla mainita, olisi hienoa, mikäli jaksat kommentoida julkisesti tai privaatisti.

Kirjoitustyylini on suora, ajatuksia herättelevä ja joskus ehkä samalla provokatiivinenkin, minkä takia se voi ärsyttää osaa. Kyseenalaistan myös joskus auktoriteetteja ja instituutioita silloin kun näen sille tarvetta, sillä asemansa takia heillä on myös valtaa sekä muita huomattavasti paremmat mahdollisuudet vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteen. Tekoäly on jo aiheena väistämättä myös poliittinen, joten on syytä mainita, että tulen varmasti analysoimaan ja mielestäni tarvittaessa kritisoimaan siihen liittyviä poliittisia päätöksiä maailmalla ja Suomessa. En ole kuitenkaan minkään puolueen jäsen enkä myöskään tuskin koskaan jo yllä mainitun auktoriteettiongelmani takia erityinen kannattaja. Ideologisesti kallistun konservatiivi – liberaali -asteikolla hyvinkin reippaasti liberaalin puolelle. Toisin kuin useissa demokratioissa, Suomessa ei ole muuten yhtään varteenotettavaa liberaalipuoluetta, vaikka vasen laita tai Hesarin illustraatiot toisin yrittää väittääkin. Vasemmisto – oikeisto -akselilla sijoitun taas suhteellisen keskelle (suomalaisittain ripauksen oikealle), sillä yksilön vapauden lisääminen vaatii yleensä myös hieman enemmän vastuunkantoa ja uskon, että pitkällä aikavälillä on kaikkien etu, että yhä useampi oppii kantamaan itsestään vastuuta sen mukaan, mitkä lähtökohdat hänelle on maailmaan syntyessä sekä sen kolhiessa kulloinkin annettu.

Kirjoitan yleensä pilke silmäkulmassa, välillä sarkastisesti, toivottavasti yleensä faktapohjaisesti, mutta en kuitenkaan liian tylsästi. Juttujen ei ole tarkoitus olla edes rivien välistä loukkaavia ketään kohtaan, sillä se ei hyödytä ketään osapuolta tai asioiden kehittymistä parempaan. Tästä vielä erityismainintana asiakkaat, sidosryhmät ja ne, ketkä tekevät täällä joka päivä tärkeää operatiivista duunia tai yrittävät aktiivisesti vaikuttaa asioiden parantumiseen mistä tahansa näkökulmasta.

Viimeksi kun yritin alkaa kirjoittamaan firman sisäistä blogia, se tyssäsi silloisen Raiteen toimitusjohtajan sensuuriin, kun kirjoitin siitä, mitä digitalisaatio tarkoittaa 😀 Kyseiseen aikaan joidenkin toimijoiden (vaikken maininnut ketään nimeltä, myös liikennealalta) oli tapana käyttää kyseistä heikkoa suomennosta esityksissään ja juhlapuheissaan kuvaamatta sitä mitenkään tai tuomatta sille varsinaista sisältöä. Toivottavasti tällä kertaa maailma on mennyt hieman eteenpäin viestintäkulttuurin osalta ja pääsen jatkamaan blogia osaltani pidemmälle. Nykyajassa korostuu vastuu sanoistaan, mutta täydellisiä ylilyöntejä tai laittomuuksia lukuun ottamatta aika usein olisi hyvä vain korjata virheet ja mennä eteenpäin tapahtuneesta oppineena. Vaikka uusia viestintäkulttuurin rajoja olisi varmaan tälläkin kertaa rikottavana, niin yritän välttyä sensuuriblokilta, sillä mua tällä hetkellä motivoi enemmän teille kirjoittaminen, kuin esim Linkkariprofiilin nostattaminen näillä tai X:n tykkäysten tuomat dopamiiniannokset.

Viimeksi mainitusta huolimatta olisin kiitollinen, jos painatte artikkeleihin jompaakumpaa peukkua ja jättäkää mielellään kommentti, jos ette tykkää, niin yritän kehittyä tai tiedän mistä näkökulmastani erityisesti herätän vastakkaisia ajatuksia. Yritän lukea kaikki kommentit, vastata kaikkiin kysymyksiin suoraan kommenttina sen onnistuessa suhteellisen lyhyesti tai muuten toistaiseksi mietin kanavaa, mihin voisi siirtää keskustelun. Jälkimmäinen siksi, että Intran kommentointi -toiminnallisuus ja sen käytettävyys ainakaan mobiilisti ei innosta toistaiseksi vielä kovin pitkiin keskusteluihin tai perusteltuihin vastauksiin siellä. Otan kaikenlaista palautetta mielellään julkisesti tai privaatisti harkintanne mukaan. Mulla ei ainakaan tällä hetkellä ole muuta analytiikkaa käytössäni kirjoittaessani Intraan, joten ilman yllä olevia, alan kohdistamaan kirjoittamista tai keskustelua aiheesta enemmän muihin kanaviin. Tästä esittelyosiosta tuli poikkeuksellisesti melko pitkä, kun yritin saada siihen sisällytettyä kaikki mahdolliset disclaimerit. Varsinaiset kirjoitukset yritän itse pitää tätä lyhyempinä ja ytimekkäämpinä.

Vaikka ymmärrän hyvin, että aiheen aiheuttama epävarmuus tulevaisuuden suhteen ei ole kaikista mukavaa, suositan ottamaan niin rennosti kuin pystyy ja yritetään nauttia yhteisesti tästä matkasta! 😀 Mielenkiintoa tulee varmasti ainakin riittämään tulevina vuosina, todennäköisesti enemmän ja nopeammin kuin koskaan ennen.

Avatar
Timo Nieminen
https://selko.ai

Leave a Reply