Suoraan altaan syvään päätyyn

7.11.2023. Mikäli et lukenut vielä blogin esittelyosaa, luethan sen ja erityisesti sen disclaimerit ensin.

Olin aloittamassa kirjoittamaan ensimmäisessä osassa blogia AI:n viime vuosien historiasta tai ehkä sen vaikutuksesta meihin, mutta järjestys meni heti uusiksi, sillä alan johtava toimija julkaisi heti seuraavana päivänä blogin perustamisesta kehittäjäpäivässään mielestäni ehkä merkittävimmän kehitysuutisen AI-rintamalta heti ChatGPT:n julkaisun jälkeen. Yritän tulkita teille sitä oman näkemykseni mukaan, sillä oletan, että ainakin perusmedioilta kestää aikaa pureskella ja ymmärtää mitä juuri julkistettiin.

OpenAI nimittäin julkaisi kehittäjille tästä eteenpäin mahdollisuuden tehdä omia GPT:itä tai ”agentteja”, eli AI-ilmentymiä, jotka ratkaisevat jonkin rajatun ongelman. OpenAI julkaisi samalla paljon muutakin, mutta tämä oli julkistuksista mielestäni selvästi merkittävin. OpenAI ei halua nostaa sitä jalustalle, ettei se ala samalla pelottelemaan ihmisiä tulevaisuuden kehityksellä tai mitä mahdollisuuksia se voi avata. Minunkaan tarkoitus ei ole pelotella, mutta mun mielestä mulle maksetaan osittain palkkaa siitä, että tulkitsen julkaisuja omalla asiantuntemuksella ja yritän kertoa niiden vaikutuksista sen mukaan, kun osaan.

Mielipiteeni: Agentit ovat uusia appeja. GPT Store on OpenAI:lle sama kuin App Store on Applelle tai vaikka Shopify App Store on Shopify:lle.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että OpenAI antaa nyt ensin meille tai kaikille kehittäjille (”ekosysteemilleen”) mahdollisuuden tehdä omia semi-autonomisia AI-agentteja. Tämä on sitä varten, että valmistellaan kaikkia siihen, että agentit ovat täysin autonomisia. Tämä on kohta, milloin kehitys menee jo todella mielenkiintoiseksi ja voi muuttaa maailmaa isosti, toki myös riippuen sääntelyn kehityksestä.

Mielestäni jo tyyliin vuoden päästä voidaan olla tilanteessa, jossa voi syöttää AI:lle jonkin suhteellisen laajan ongelman ratkaistavaksi (digitaalisessa maailmassa), AI herättää esimerkiksi tuhat eri (ihmisten tekemää) AI-agenttia ratkaisemaan sen ja kun se on ratkaistu, agentit menevät lepotilaan.

Sitten kun yllä oleva käyttötapaus toimii kunnolla ilman rajoituksia (OpenAI ennustaa alle 4 vuotta), niin meille on syntynyt digitaalisessa maailmassa ensimmäinen AGI tai geneerinen tekoäly.

Mun tarkoitus ei ollut mennä ensimmäisessä artikkelissa heti syvään päätyyn, mutta nyt kävi näin kuten varoitinkin, että blogin järjestys saattaa olla enemmänkin ajankohtaisuuden perusteella. Tässä riittää varmaan pureskeltavaa itse kullekin vähäksi aikaa ja yritän ensi kerralla kirjoittaa enemmän perusteista.

Avatar
Timo Nieminen
https://selko.ai

Leave a Reply