Tekoälykehityksen eettiset kysymykset

12.11.2023. Tuli pyyntö kirjoittaa tekoälyn eettisestä puolesta. Siihen liittyen jaetaan ensinnäkin vielä uudestaan linkki Helsingin yliopiston avoimeen verkkokurssiin tekoälyn etiikasta. Pelkästään eettinen puoli tekoälykehityksestä on hyvin laaja ja suositankin tästä puolesta kiinnostuneita tutustumaan tuohon kurssiin. Tai sitten voi tietysti nauttia mun yksinkertaistuksista monimutkaiseen asiaan 😊

Tekoälyetiikasta tulee itselle mieleen vähintään seuraavat osa-alueet, joista ainakin useimmista on itse asiassa syytä tehdä myöhemmin täysin omat juttunsa ja linkittää ne myöhemmin alla olevaan listaan. En usko, että verkkokurssi tai mikään tieteellinen erottelu vastaa ihan tätä mun listausta, mutta tosiaan tunnistan suorilta käsin intuitiolla ainakin seuraavat eettiset haasteet:

  • Tekoäly-bias” – Onko tekoäly ”woke” tai ”maga”, jos se sensuroi liikaa tai antaa oman uskomuksen kannalta erilaisia vastauksia? Onko tekoäly biased, jos sen omistaa iso korporaatio tai sen omistajat ovat woke/maga? Pitääkö käytetyin tekoäly olla jossain vaiheessa avoimella lähdekoodilla julkaistu?
  • Sisältö/tekijä-bias” – Miten voi tunnistaa ja luottaa jatkossa siihen, että jokin sisältö on ihmisen eikä tekoälyn tuottamaa? Miten tunnistaa digitaalisessa maailmassa ihmiset ja tekoälyt toisistaan?
  • Tekoäly ja luovan/valkokaulustyön tuho – Korvautuuko kaikki digitaalinen sisältö jossain vaiheessa tekoälyn tuottamalla sisällöllä ja miten käy sisällöntuottajien töiden? Tekeekö tekoäly useimmat softafirmat tarpeettomiksi? Tarvitaanko viimeinkin perustulo takaamaan yhteiskunnan vakaus?
  • Tekoäly ja yksityisyydensuoja – Harvestaavatko tekoälyfirmat dataasi joka paikasta Internetiä ja vievätkö he alkuperäiset tekijänoikeudet? Voitko luottaa tekoälyfirman lupaukseen, että dataasi ei tallenneta tai analysoida muihin tarkoituksiin (luotatko btw tällä hetkellä Googleen)?
  • Tekoäly ja vastuukysymykset – Jos tekoäly tekee (mahdollisesti pahan) virheen, milloin vastuussa on sen käyttäjä ja milloin sen kehittäjä? Saako Suomen tieliikenteessä kuolla 1 ihminen vuodessa tekoälyn aiheuttamana, jos 2022 kuoli 196 ihmisen aiheuttamana?
  • Tekoäly ja kestävä kehitys – Onko tekoälyn tuottama hyöty riittävä suhteessa sen energiakulutukseen ja ympäristön kuormittavuuteen? Tarvitaanko tekoälykehitykseen aina toisensa jälkeen energiasyöpömpiä ratkaisuita?
  • Tekoälyn eksistentiaalinen riski / kehityksen rajoittaminen – Perinteinen ihana utopistit vs doomerit -asetelma. Paljonko kehitystä voi rajoittaa, jos ei halua jäädä kilpailijamaita jälkeen? Haluaisiko Elon tai kumppanit rajoittaa tekoälyn kehitystä, jos oma firma olisi sen kärjessä?
  • Tekoäly ja sen arvot – Miten varmistetaan, että tekoälyn arvot ovat ihmiskunnan kanssa samoin ”suunnattu” (alignment)? Onko ihmiskunnalla edes yhteisiä arvoja?
  • Tekoäly ja ihmisen merkitys – Mikä motivoi ihmisiä jatkossa, jos tekoäly tekee melkein kaiken paremmin?

Toiseksi viimeisin näistä on hyvin oleellinen, ajankohtainen ja en ole varma onko se saanut tarpeeksi näkyvyyttä suhteessa merkittävyyteensä, joten poimin sen ensimmäiseksi näistä ja yritän käsitellä seuraavassa kirjoituksessa hieman tekoälyn ”suuntaamisen” ongelmaa otsikolla Kuka päättää tulevan superälykkyyden arvot ja riittääkö sen ”suuntaaminen”. Varmaan tämän jälkeen yritän ainakin käsitellä kaikkia kiinnostavaa listan kolmatta kohtaa esimerkiksi klikkiotsikolla ”Viekö tekoäly duunit? Katso oletko listalla”. Ja aika pian mielessäni on palata myös lähemmäs konkretiaa ja kirjoittaa ensimmäinen yleiskatsaus siitä, miten tämä kaikki mielestäni vaikuttaa Fintrafficiin.

Mitä eettistä aspektia näistä tai listan ulkopuolelta haluaisitte, että yritän käsitellä erityisesti?

Avatar
Timo Nieminen
https://selko.ai

Leave a Reply